Jangan terperanjat bila ada penoreh getah mendapat pendapatan RM3,000 sebulan sekaligus melepasi pendapatan penjawat awam. Biar betul? Memang betul la! Hari ni harga getah melambung tinggi sehingga mencecah RM15 sekilogram. Wah mahal getah sekarang......

Daripada merajuk dengan Najib, kini...

Ibrahim Ali hari ini mengumumkan penubuhan Majlis NGO Antara Kaum atau Mirac yang menandakan keterbukaan pertubuhan...

Penyokong Mursi dibedil...

Bumi Mesir terus berdarah apabila 10 orang termasuk wanita menjadi korban bedilan peluru hidup polis dan tentera menjelang waktu sahur. ....

Kekal lah PAS sebagai parti yang berakhlak..

Kalaulah disuruh pilih sebuah parti yang dikatakan stabil, ahli-ahlinya berdisiplin dan berakhlak, sudah pasti pilihan tadi adalah PAS.....

Orang Melayu jangan menaruh harapan yang tinggi..

Saya menulis sebagai seorang pemerhati politik. Dan sebagai orang Melayu mengenai parti Melayu yang terbesar. Saya dapati berada dalam.....

Apa dah jadi dengan Pusat Kebudayaan?

Orang sering memperkatakan mengenai pembangunan Kampung Baru, Kuala Lumpur. Sebuah perbadanan ditubuh untuk tujuan...

Jumaat, 9 September 2011

Dari Mana Dato’ Noh Omar Rompak Wang RM 77,000.00?

Akhbar Sinarharian bertarikh 30 ogos 2011 selasa menyiarkan berita bergambar bahawa YB Dato’ Noh Omar, Ahli Parlimen Tg Karang telah memberikan sumbangan hari raya berupa daging,ayam,beras,gula,minyak dan tepong kepada 11,000 pengundi Parlimen Tg Karang.

 
2. Kupon Berlambang UMNO/BN “Program Penyampaian Sumbangan Hari raya Daging Lembu,Ayam dan Beras” telah diedarkan disurau-surau dan masjid dalam Parlimen Tg Karang beberapa hari sebelum program tersebut.

 
3. Sumbangan telah disampaikan oleh pada 28 Ogos 2011 di beberapa tempat seperti:

 1. Dewan Dato’Hormat Tg Karang
 2. No 2 Jalan Bukit Belimbing K.Selangor.
 3. Surau Nurul Hidayah Sg Kajang,Tg Karang.
 4. Galeri Tg Karang
 5. Kg Gulang2
 6. Sg Terap
 7. Sg Sireh
 8. Surau Sg Kajang Baru.
3. Setiap tempat pengagihan sumbangan hari raya itu telah mendapat antara 4 hingga 10 ekor lembu.Dianggarkan tidak kurang dari 50 ekor lembu diseluruh parlimen Tg Karang telah di sembelih. Upah sembelih adalah RM 50.00 seekor.

 
4. Disamping itu FAMA Bt 2,Kuala Selangor telah menghantar 4000 ekor ayam ke Tg Karang Pada 28 Ogos 2011.

 
5. Tiap orang menerima antara RM 60.00 hingga RM 70.00 berupa daging lembu,ayam 2 ekor,beras 10 kg,gula,tepong dan minyak.

 
6.Menurut Sinarharian 30 Ogos 2011 seramai 11,000 telah menerima sumbangan . Jadi jumlah sumbangan Hari raya oleh Noh Omar adalah dianggarkan berjumlah antara RM 660,000 hingga RM 770,000.00.

 
7. Sumbangan daripada Menteri Pertanian ini hanya tertumpu kepada pengundi Parlimen Tg Karang sahaja, tidak termasuk pengundi UMNO Sg Besar ( Bahagian Dr Khir Toyo ---- musuh bubuyutan Dato’Noh )dan UMNO Bahagian Kuala Selangor.

 
Justeru itu sebagai pengundi dan rakyat Selangor merasa heran :

 
 1. Bagaimana Dato’ Noh Omar mendapat wang sebanyak itu?
 2. Selaku Menteri Pertanian,ia telah mengamalkan salahguna kuasa dengan meminta FAMA Kuala Selangor menghantar 4000 ekor ayam untuk program tersebut.
 3. Juga selaku Menteri Pertanian mengapa pengundi Parlimen Tg Karang sahaja mendapat sumbangan hari raya
 4. Kupon sumbangan hari raya adalah program UMNO/BN telah diedar disurau/masjid dalam Parliman Tg Karang.
8. Harap mereka yang bertanggung jawab dapat menyiasat program tersebut.

 
Daripada

 
muharram
8 Sept 2011

Mat Sabu serang Bukit Bintang....

Setelah mempertahankan Mat Indera yang menyerang Bukit Kepong dalam tahun 1950, Mat Sabu telah bertekad untuk menyerang Bukit Bintang di dalam PRU13 akan datang.

Di sinilah katanya Mat Sabu akan menentang Najib Tun Razak.

Tempat ini dikatakan agak fair kerana tiada terdapat mana-mana kem tentera sementara undi posnya agak minima.
Tambahan lagi populariti Najib, menurut Merdeka Centre masih selesa dan beliau akan menang dengan mudah di mana-mana saja beliau memilih untuk bertanding di Malaysia ini. Manakala Mat Sabu pula memang suka dalam kedudukannya sebagai calun underdog.

Sama-samalah kita nantikan.

Gambar (terkini) di atas dipetik dari Blog Umporno.

--
Posted By Firdaus Omar to Kopitiam Bang Nan

British Tidak Pernah Menjajah, Hanya Membuat Lawatan Sambil Belajar Ke Tanah Melayu – Prof Kho Kho Krunch

8 September 2011 – British sebenarnya tidak pernah membuat penjajahan ke atas Tanah Melayu, sebaliknya hanya membuat lawatan sambil belajar ke Tanah Melayu, kata Profesor Kho Kho Krunch daripada Universiti of Ontahlah.

Menurut beliau, askar-askar, tentera, soldadu British yang datang ke Tanah Melayu tidak lain tidak bukan datang ke Tanah Melayu semata-mata mengikuti program lawatan sambil belajar anjuran kerajaan British pada waktu itu.

“Mereka memilih Tanah Melayu kerana sudah bosan dengan suasana hiruk-piruk kota London, Paris, New York dan sebagainya”, kata professor kajian sejarah itu lagi kepada wartawan PemudaGombak.com.

Menurut Prof Kho Kho Krunch juga, lawatan tersebut mengambil masa yang agak lama sehingga tahun 1957 barulah mereka pulang ke tanah air mereka selepas melawat seluruh bumi di Tanah Melayu.

Pada mulanya, lawatan dilakukan oleh pelancong dari Portugal pada tahun 1511 yang diketuai oleh Alfonso de’Alberque kemudian diikuti beberapa lagi pelancong daripada Britain seperti James Brooke dan JWW Birch.

“Justeru, kita sebagai rakyat Malaysia harus berbangga kerana tanpa kempen melawat Malaysia, sebenarnya Tanah Melayu sudah menjadi tumpuan pelancong asing semenjak dahulu lagi”, kata beliau mengakhiri interview dengan PemudaGombak.com.

Bendera Union Jack diturunkan menandakan tamatnya program lawatan sambil belajar British ke Tanah Melayu pada 1957.

--
Ikhlas dari Afyan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites