Jangan terperanjat bila ada penoreh getah mendapat pendapatan RM3,000 sebulan sekaligus melepasi pendapatan penjawat awam. Biar betul? Memang betul la! Hari ni harga getah melambung tinggi sehingga mencecah RM15 sekilogram. Wah mahal getah sekarang......

Jumaat, 9 September 2011

British Tidak Pernah Menjajah, Hanya Membuat Lawatan Sambil Belajar Ke Tanah Melayu – Prof Kho Kho Krunch

8 September 2011 – British sebenarnya tidak pernah membuat penjajahan ke atas Tanah Melayu, sebaliknya hanya membuat lawatan sambil belajar ke Tanah Melayu, kata Profesor Kho Kho Krunch daripada Universiti of Ontahlah.

Menurut beliau, askar-askar, tentera, soldadu British yang datang ke Tanah Melayu tidak lain tidak bukan datang ke Tanah Melayu semata-mata mengikuti program lawatan sambil belajar anjuran kerajaan British pada waktu itu.

“Mereka memilih Tanah Melayu kerana sudah bosan dengan suasana hiruk-piruk kota London, Paris, New York dan sebagainya”, kata professor kajian sejarah itu lagi kepada wartawan PemudaGombak.com.

Menurut Prof Kho Kho Krunch juga, lawatan tersebut mengambil masa yang agak lama sehingga tahun 1957 barulah mereka pulang ke tanah air mereka selepas melawat seluruh bumi di Tanah Melayu.

Pada mulanya, lawatan dilakukan oleh pelancong dari Portugal pada tahun 1511 yang diketuai oleh Alfonso de’Alberque kemudian diikuti beberapa lagi pelancong daripada Britain seperti James Brooke dan JWW Birch.

“Justeru, kita sebagai rakyat Malaysia harus berbangga kerana tanpa kempen melawat Malaysia, sebenarnya Tanah Melayu sudah menjadi tumpuan pelancong asing semenjak dahulu lagi”, kata beliau mengakhiri interview dengan PemudaGombak.com.

Bendera Union Jack diturunkan menandakan tamatnya program lawatan sambil belajar British ke Tanah Melayu pada 1957.

--
Ikhlas dari Afyan :)

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites